Kaliteli Boya Seçimi Nasıl Yapılır?

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz ev veya iş gibi ortamlarda, iç cephe boyası tercihi büyük bir rol oynuyor. Bu anlamda doğru boya seçimi, bir bakıma tüm odanın havasını değiştirebiliyor. Renklerin kişilerin ruh haline etkisi hala tartışılırken duvar rengi seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar ve bilinmesi gereken birkaç küçük bilgi bulunuyor. Seçilecek boyanın mat ya da parlak gibi dokusu, ortama katacağı renk, kullanım özellikleri gibi noktalarda kullanıcılar için tasarlanan birçok seçenek bulunmakta.

Öncelikle duvar rengi seçimi kadar bizzat uygulamanın yapılacağı ortamın da fiziksel düzeyde tanınması gerekiyor. Bu adım çoğu kullanıcı tarafından önemsenmiyor ancak bir boyanın tüm odaya hatta tüm ortama etkisi oldukça yüksek. Evde diğer odalara uyum sağlamayan bir duvar olması, iş yerinde dikkat dağıtacak bir renk seçilmesi gibi durumlar ilerleyen zamanlarda problemler yaratabiliyor. Bu nedenle ortamı ve yüzeyi tanımak, seçim yapmadan önce etkili olabilecek yöntemlerden biridir.

Boyanacak yüzeyin özelliklerinin bilinmesi de diğer önemli noktalardan birisidir. Boya, kullanıcıya sadece görünüm hizmeti vermeyi amaçlamaz. Yüzeyi koruması ve sunduğu diğer avantajlar da estetik görünüş kadar önemlidir. Üzerinde çok ekleme yapılmış bir yüzeye uygulanacak olan boya ile koyu bir yüzeye uygulanacak açık renkli boyanın aynı olması imkansızdır. Bu tip durumlarda duvar rengi seçimi kadar boyanın yüzeye tutunması, kapatıcılığı gibi konular ön plana çıkmaktadır. Boya ne kadar örtücü olursa; eski uygulamada yapılan hataları, bozuklukları, kirleri ve yazıları daha az görürüz. Kaliteli boya seçimi ile önceden yapılan olumsuzlukları daha az görme ve renk değişimlerinde daha keskin sonuç elde etmek mümkün. Bu tip başarılı sonuçlar elde etmek adına; özellikle de duvar boya rengi seçimi noktasında profesyonel düzeyde destek alabilirsiniz.

Diğer önemli nokta ise boyanın temizlenebilmesidir. Uzun yıllar kullanımda veya zamanla eskiyen boyalarda silinme özelliği büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bilhassa çocuklu ailelerde istenmeyen yazılar veya lekeler, eski yüzeylerdeki kir ve tozlar silinebilir boyalar sayesinde problem olmaktan çıkar.  .

Mutfakta zaman geçiren insanların lekelerini ve küçük çocukların projelerini duvardan silmek, silinebilir boya sayesinde sabunlu su ve nemli bir bezle silmek kadar kolay hale gelir. Özellikle iç cephe boyalarında nefes alan boyaları tercih etmek, gelecekte yaşanacak olumsuzlukları engellemek açısından oldukça mantıklı bir seçenektir. Boyanın nefes alması ve ortamın hava kalitesinin korunması ile küflenme, rutubet, kabarma gibi olumsuzlukların önüne geçilerek daha konforlu bir alan yaratılabilir. Nefes alan boyalarla nem dengesi sağlanır ve istenmeyen görüntülerin oluşumunu engeller.